lak

Інноваційне екстра-навчання для фахівців у сфері психічного здоров’я

Запорізький обласний ЦСС

Від початку війни в Україні зростає чисельність людей, які постраждали від агресивних і насильницьких дій та потребують комплексної психологічної допомоги. Окрім постійної загрози фізичних травм під час війни, багато українців переживають травми психологічні та потребують відповідної допомоги.

golovna559.jpg

У воєнний час вкрай необхідно реагувати на нові виклики, підвищення рівня стресу серед громадян – один з них, тому перша леді України Олена Зеленська ініціювала проєкт «Національна програма психологічної допомоги населенню, що постраждало внаслідок воєнних дій агресора».

У розвиток домовленостей між першою леді України Олени Зеленської та першою леді Ізраїлю Міхаль Герцог, провідна ізраїльська організація у сфері надання психологічної допомоги Israel Trauma and Resiliency Center (NATAL) організовує 3 денне екстра-навчання для фахівців у сфері психічного здоров’я.

Тому Всесвітньою організацією охорони здоров'я (ВООЗ) був розроблений Курс Self-Help Plus (SH+), як груповий курс управління стресом, що складається із п’яти занять. Він підходить для всіх випадків, коли є групи населення, що постраждали від вкрай несприятливих умов.

Тому 18 по 20 липня 2022 року у м. Київ 3 фахівця Запорізького обласного центру соціальних служб взяли участь у навчанні тренерів за курсом ВООЗ «Самодопомога Плюс» (Self-Help Plus, SH+), який в тому числі містить попередньо записані аудіозаписи та ілюстрований посібник для навчання навичок управління стресом. Цей інноваційний формат дозволяє не медикам під наглядом пройти короткий тренінг з питань курсу SH+, а потім провести його для груп людей (приблизно до 30 осіб одночасно).

Після тренінгу буде організовано серію сесій супервізій протягом щонайменше 6 місяців та технічну підтримку тренерів у впровадженні інтервенції.

vfrd559.jpg

cd4e.jpg