lak

Продовжуємо навчання для сімей з чат-боту «Дитина не сама»

Запорізьки обласний ЦСС

Через жахливу війну, яку веде проти України росія, багато дітей залишилось без батьків та опіки дорослих. Оскільки всиновлення під час війни з точки зору українського законодавства неможливе, ЮНІСЕФ спільно з Офісом Президента України, Радницею-уповноваженою Президентом України з прав дитини та Міністерством соціальної політики України 21.04.2022 року запустили механізм допомоги таким дітям, які опинилися сам-на-сам зі світом.

golovna_606.jpg

Завдяки йому дорослі можуть допомогти дітям, які залишились без догляду тимчасово влаштувавши їх в свою родину.

Для сімей, які зареєстровані в чат боті «Дитина не сама» та виявили бажання тимчасово прихистити дитину, яка залишилася без батьківської опіки 16-18 серпня 2022 року вкотре проходило онлайн експрес навчання, навчання проводили тренери Запорізького (Марина Безрук) та Харківського (Лариса Ліверець) обласних центрів соціальних служб.

Навчання проводяться з метою: підвищення потенціалу сімей, які виявили бажання тимчасово прийняти дитину, з питань потреб та особливостей потенційно влаштованих дітей, змін, забезпечення безпеки дитини та визначення рівня готовності родини до прийняття дитини; надання методичної допомоги родинам, які виявили бажання та готовність тимчасово влаштувати до себе дітей; інформування учасників навчання про створення необхідних та сприятливих умов для забезпечення належного догляду та позитивного виховання дитини під час її тимчасового перебування у сім’ї.

Всього протягом травня-серпня 2022 року із Запорізької області долучились 69 сімей, з них повністю пройшли навчання та підвищили свої батьківські компетенції 44 сім’ї. Проте, навчання тривають і родини ще можуть долучитись до нього та/або завершити навчання, яке з різних причин, не вдалося пройти одразу.

Додатково: Станом на 15 серпня 2022 року на чат-бот «Дитина не сама надійшло 21 951 звернення з бажанням прихистити в своїй сім’ї дитину, яка залишилась без батьківського піклування. Ці сім’ї було поінформовано про особливості тимчасового влаштування дітей, які залишились без батьківського піклування в період воєнного стану, та запропоновано заповнити розширену анкету. 8 559 сімей - заповнили анкету та виявили бажання пройти навчання. В період з 12 травня по 25 липня було проведено навчання для 22 груп учасників, в яких взяли участь 2 053 сім’ї. Завершили навчання та підтвердили своє бажання прихистити дитину 1287 сімей з 23 областей України та м. Київ.

Станом на 5 липня 2022 року до 15 таких сімей вже влаштовано 20 дітей, які залишилися без батьківського піклування.

Навчання відбувається у рамках проекту ЮНІСЕФ «Моніторинг потреб та підтримка дітей в умовах війни», що реалізується МГО Партнерство «Кожній дитині».

ипеcdf.jpg

амcd.jpg