lak

В Україні стартувала нова програма для тренерів, які навчають кандидатів у сімейні форми виховання, патронатних вихователів

Запорізький обласний ЦСС

Через російську агресію все більше українських дітей потребують захисту та підтримки. Діти втрачають батьків, опікунів, а через евакуацію соціальним службам нерідко доводиться шукати інших патронатних вихователів для дітей без батьківського піклування.

golovvna22_n.png

Тому зараз особливо важливо посилити та пришвидшити підготовку патронатних вихователів, усиновлювачів, прийомних батьків, батьків-вихователів.

В рамках проєкту «Моніторинг потреб та підтримка дітей в умовах війни» за підтримки ЮНІСЕФ Україна створена експериментальна варіативна програма підготовки кандидатів у сімейні форми виховання, патронатних вихователів та усиновлювачів підготовки для тренерів, котрі навчають кандидатів у сімейні форми виховання, затверджена наказом Мінсоцполтики від 12 вересня 2022 року № 245.

Програма підготовки тренерів триватиме три місяці і складається з трьох обов’язкових частин – онлайн навчань, офлайн навчань і практичних занять за участю експертів.

За результатами конкурсного відбору участь у навчанні взяли 4 спеціаліста Запорізького обласного центру соціальних служб.

З 13 вересня 2022 року проведено онлайн навчання тренерів для всіх груп за новою програмою.

В подальшому для офлайн занять учасників розподілили на групи, які з 19 вересня по 01 жовтня 2022 року взяли участь у м. Львів.

Останнім етапом підготовки тренерів буде відпрацювання практичних навичок проведення занять у супроводі експертів, який відбудеться в листопаді-грудні 2022 року.

Такий підхід дозволить підготовленим тренерам та психологам краще засвоїти Програму, набути практичних навичок, отримати консультації та рекомендації від досвідчених тренерів, експертів Проєкту, підготувати більшу кількість кандидатів, розширити спектр можливостей для забезпечення сімейного догляду дітей, які в період війни залишилися без батьківського піклування.

У фіналі за підсумками навчання спеціалісти/фахівці отримають сертифікати тренера та готуватимуть вже самостійно у своїх регіонах сім’ї кандидатів на створення однієї з сімейних форм виховання, патронатних вихователів.

gbffe5.jpg

gbt5h.jpg

gbt6h.jpg

bgtd7.jpg