lak

Основи догляду вдома

Програма розвитку ООН в Україні запрошує взяти участь у тренінгу з основ догляду вдома за людьми похилого віку або з інвалідністю без здійснення підприємницької діяльності.

12506510833664420104__копия.jpg

В умовах війни внаслідок різних обставин багато літніх людей та людей з інвалідністю залишаються наодинці зі своїми проблемами. Через фізичні, сенсорні, психічні або когнітивні порушення вони не мають змоги самостійно звернутися за необхідною допомогою, мало обізнані про наявні ресурси чи можливості в громаді, часом не можуть втекти від війни і лишаються без необхідної підтримки, що впливає на значне погіршення якості їхнього життя. Такі люди потребують допомоги і догляду.

Ціль тренінгу - підготувати фізичних осіб для надання соціальної послуги догляду вдома без здійснення підприємницької діяльності.

Цей тренінг розроблений для:

фізичних осіб, які доглядають за людьми похилого віку або з інвалідністю ;

волонтерів і осіб, які бажають, самостійно надавати соціальну послугу з догляду вдома без здійснення підприємницької діяльності;

соціальних робітників, які здійснюють догляд за людьми похилого віку та/ або з інвалідністю.

Завданнями тренінгу передбачено:

сприяння засвоєнню базових знань, необхідних для забезпечення надання соціальної послуги в умовах, пристосованих до потреб окремих категорій осіб;

формування та розвиток основних практичних навичок з догляду за окремими категоріями осіб, з організації розв’язання їхніх фізичних, психологічних, духовних і соціальних проблем; формування та розвиток навичок безконфліктного спілкування, уважного поводження та ефективної комунікації з особами при змінах їхнього психічного стану, пов’язаних зі старінням, захворюванням;

запобігання емоційному вигоранню та його профілактика.

Програма тренінгу розроблена згідно Типової програми навчання фізичних осіб, які надають соціальні послуги з догляду без здійснення підприємницької діяльності, затвердженої наказом Міністерства соціальної політики України № 131 від 15 березня 2021 року.

В ході навчання учасники ознайомляться з базовими принципами надання соціальних послуг та підготовки надавачів таких послуг, особливостями надання паліативної допомоги і забезпечення протибольової терапії; фізіологічними, психологічними, соціальними особливостями і потребами окремих категорій осіб; етикою спілкування та поводження з особами, які потребують догляду; розглянуть основні правила надання домедичної допомоги при невідкладних станах і порядок дій при проведенні невідкладних організаційних заходів, спрямованих на врятування та збереження життя особи, яка страждає на психічні розлади, при невідкладному стані; опрацюють питання соціального захисту населення і необхідність налагодження взаємодії з фахівцями різних структур, ключовими стейкхолдерами ознайомляться з явищем емоційного вигорання, способами і методами його профілактики і подолання.

До проведення тренінгу залучені практикуючі тренери з догляду вдома.

Орієнтовні дати проведення та графік навчання:

День 1 – 10 жовтня, понеділок, з 13.00 до 17.30

День 2 – 11 жовтня, вівторок, з 13.00 до 17.30

День 3 – 13 жовтня, середа, з 13.00 до 14.30

Тривалість – 3 дні

Час та тривалість навчання орієнтовна. Просимо враховувати ймовірність повітряних тривог під час яких трансляція проводитись не буде, тренінг буде продовжено після завершення тривоги.

Формат проведення навчання – онлайн (на ZOOM платформі). Реєстрація на тренінг триватиме до 5 жовтня включно за посиланням https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSc6MnVdkIKxiCKFrxuu-rqokFHzBdMn39Buol_35M3NS_fXsw/viewfor

Зареєстровані та відібрані учасники отримають листа з деталями не пізніше 7 жовтня.

Критерії сертифікації

Навчання НЕ передбачає складання іспиту та НЕ передбачає надання довідки про проходження навчання згідно законодавства.

Натомість по завершенні навчання учасники отримають сертифікати Програми розвитку ООН (ПРООН) в Україні в електронному форматі за умов:

відвідання не менше 2/3 усіх сесій (на основі електронних списків відвідування у Zoom);

активної участі під час заходу (участь у дискусіях, взаємодія в чаті, тощо);

ввімкненої камери під час не менше 2/3 сесій;

заповнення форми зворотного зв’язку.

Тренінг проводиться в рамках проєкту «Зміцнення кризової координації та посилення управління Уряду України щодо реагування на надзвичайні ситуації», який впроваджується Програмою розвитку ООН в Україні спільно з Офісом Президента України та Міністерством соціальної політики України.