lak

«Телефон Довіри» – чверть століття поруч!

Запорізький міський центр соціальних служб

Поміж інших святкових подій 14 жовтня своє 25 річчя відзначає служба екстреної психологічної допомоги «Телефон Довіри» Запорізького міського центру соціальних служб. Даний сервіс було створено у 1997 році при Запорізькому обласному центрі соціальних служб для молоді. Він знайомий багатьом містянам за коротким номером 15-84.

З 2004 року «Телефон Довіри» працює при Запорізькому міському центрі соціальних служб. За чверть століття значно розширилися можливості надання допомоги, незмінною є лише мета діяльності – забезпечення доступу мешканців Запоріжжя до соціальних послуг та підтримка сімей/осіб, дітей та молоді, які опинилися у складних життєвих обставинах.

З початком повномасштабного військового вторгнення російської федерації на територію України кількість звернень за психологічною допомогою значно зросла. Працюючи в екстремальних умовах, психологи цілодобово залишалися на зв’язку, оновлювали всі контакти надавачів послуг, постійно моніторили нові ресурси для можливої допомоги населенню в умовах воєнного стану.

Питання, з якими звертаються клієнти, досить різноманітні: це і внутрішньоособистісні проблеми («Не знаю, як жити далі?!.», «Мені погано…», «Я вмираю…»), серед них страхи, депресивні, агресивні, істеричні стани, суїцидальні наміри, втрата життєвих орієнтирів, смерть близької людини та інші; проблеми сім’ї (вимушена міграція та підтримка стосунків на відстані, питання адаптації на новому місці та кількох поколінь під одним дахом, спільний побут, нетипова поведінка дитини, конфлікти поколінь тощо), в тому числі насильство; проблеми зайнятості та соціально-економічні негаразди.

Серед клієнтів є як жінки, так і чоловіки, люди похилого віку, підлітки. Звертаються по допомогу як з тимчасово окупованих територій, так і особи, які виїхали на більш безпечну територію України чи за кордон, рятуючись від війни. Протягом семи місяців практичні психологи Служби «ТД» опрацювали понад 3680 звернень, а з початку 2022 року – понад 4727.

Окрім екстреної психологічної допомоги практичні психологи і надалі здійснюють інформаційну підтримку з питань отримання гуманітарної допомоги, оформлення довідок, виплат тощо.

Завдяки підтримці місцевої влади в рамках реалізації Міської комплексної програми соціального захисту населення Служба «ТД» продовжує свою роботу щоденно з 09:00 ранку до 21:00 години вечора. Звернутися по допомогу можна за номерами мобільних операторів 0663131584 та 0675151584 (розмова сплачується згідно умов тарифного пакету, переважно безкоштовно в межах мережі) або онлайн: Facebook: Телефон Довіра, Viber/WhatsApp/Telegrame: 067-515-15-84. З питань протидії домашньому насильству та/або насильству за ознакою статі можна звернутися за телефонами Мобільних бригад: 0676105803 або 0507300972 щоденно з 09:00 до 21:00.