lak

Навчання для прийомних батьків, батьків-вихователів, патронатних вихователів

Запорізький обласний ЦСС

Війна, в якій опинилася країна, поставила нові завдання і нові виклики для людей загалом та, зокрема, для прийомних батьків, батьків-вихователів, патронатних вихователів, оскільки саме ця категорія осіб допомагає дітям, які опинилися в складних життєвих обставинах.

golovna_732.png

З 08 по 10 листопада 2022 року спеціалісти Запорізького обласного центру соціальних служб розпочали навчання для прийомних батьків, батьків-вихователів, патронатних вихователів з метою підвищення їх виховного потенціалу. В заході, який проводиться в онлайн-форматі, взяли участь 17 осіб.

Тому спеціалістами Запорізького обласного центру соціальних служб було розроблено актуальну навчальну програму, орієнтовану на потреби учасників під час війни. Учасники мають змогу як отримати теоретичну інформацію, так і долучитись до практичних вправ та творчих завдань.

Протягом зустрічей учасники мають змогу ознайомитись з наступними темами: як говорити з дітьми про війну, в залежності від їх віку, яких змін зазнає сімейна система під час війни, що таке «стрес», як мінімізувати стресові фактори та віднайти ресурси для виховання дітей. Окремо розглянули реакції дітей на стресові події під час війни та методи допомогти дитині у скрутних ситуаціях, в залежності від її віку та розвитку. Наскрізним гаслом зустрічей стала наступна цитата: «Ми не можемо вгамувати шторм, тому треба припинити намагатися. Все, що ми можемо зробити, це заспокоїти себе. А шторм пройде». Оскільки, якщо ми будемо діяти маленькими, але впевненими кроками, ми зможемо подолати будь-які негаразди.

Окремо хотілося б зазначити, що у навчанні взяла участь спеціалістка Управління соціального захисту населення Запорізької ОДА Гречаник Ірина Олександрівна, яка компетентно висвітлила питання щодо виплати грошового забезпечення прийомним батькам, батькам-вихователям, патронатним вихователям та державної соціальної допомоги дітям-сиротам та дітям, позбавленим батьківського піклування, дітям, які опинилися в складних життєвих обставинах; особливості допомоги сім’ям з дітьми, що були вимушені тимчасово покинути свій дім та стали внутрішньо переміщеними або отримали тимчасовий захист в іншій країні.

cd7j.png

cf4m.png

xs4mn.png