lak

16 днів проти насильства

Запорізький обласний ЦСС

Щорічно в Україні, з 25 листопада до 10 грудня включно, проводиться Міжнародна кампанія «16 днів проти насильства», яка з 1991 року підтримується міжнародною спільнотою. Акція в Україні розпочинається 25 листопада в Міжнародний день боротьби з насильством щодо жінок.

 Banerт.jpg

 

 

Акція «16 днів проти насильства» — це нагода ще раз нагадати громадськості про існування цих проблем у суспільстві, підвищити рівень обізнаності людей щодо усіх форм насильства, продовжити процес створення недискримінаційного простору для життя, розвитку і професійного зростання кожної людини.

Разом з тим, в Запорізькій області по Запорізькому району в центрах соціальних служб та центрах надання соціальних послуг працюють фахівці із соціальної роботи, психологи, які надають соціальні послуги, в тому ж числі з питань жорсткого поводження та насильства.

Протягом 9 місяців 2022 року центрами соціальних служб та центрами надання соціальних послуг Запорізького району Запорізької області виявлено та охоплено соціальними послугами через жорстоке поводження та насильство – 604 сім’ї/особи. З них, за підсумком роботи 205 сімей, 105 дітей, які є постраждалими від жорстокого поводження та насильства. У порівнянні з аналогічним періодом 2021 року чисельність надання соціальних послуг та охоплено соціальними послугами зменшилась на 13%.

Окрім того, в Запорізькому районі Запорізької області створена та діє мережа спеціалізованих служб підтримки осіб, які постраждали від домашнього насильства та / або насильства за ознакою статі.

Станом на листопад 2022 року, діють 11 мобільних бригад соціально-психологічної допомоги. Метою роботи мобільної бригади є надання соціально-психологічної допомоги постраждалим від домашнього насильства, зокрема: соціальних послуг з консультування; кризового та екстреного втручання; соціальної профілактики. Переважно у складі кожної мобільної бригади працює 1 соціальний працівник та 1 психолог, за потреби долучаються спеціалісти інших суб’єктів (служби у справах дітей, поліції, представники сільської ради, тощо).

7 мобільних бригад соціально-психологічної допомоги особам, які постраждали від домашнього насильства та/або насильства за ознакою статі, діють при: Запорізькому міському центрі соціальних служб, Вільнянському міському центрі соціальних служб, центрах надання соціальних послуг Широківської сільської громади, Долинської сільської громади, Таврійської сільської громади, Павлівської сільської громади, Степненської сільської громади .

4 мобільні бригади соціально-психологічної допомоги діють в межах проекту БФ «Посмішка ЮА», за підтримки UNFPA у м. Запоріжжя. Крім того, галузями БФ «Посмішка ЮА» є 27 найменувань соціальних послуг, і, зокрема, протидія гендерно зумовленому насильству, психосоціальна підтримка, психологічна підтримка сімей, що потрапили у складні життєві та кризові ситуації, допомога постраждалим внаслідок збройних конфліктів тощо.

Якщо ви постраждали від домашнього насильства, або стали свідком вчинення домашнього насильства – не мовчіть!