lak

Подарувати дитині сім'ю: більше 40 тренерів готові навчати кандидатів у прийомні батьки

         Запорізький обласний центр соціальних служб

        Міністерка соціальної політики України Оксана Жолнович під час заходу  «Нові горизонти соціальної роботи» вручила сертиікати 45 фахівцям з усієї України, які завершили навчання за новою державною програмою підготовки кандидатів у прийомні батьки та батьки-вихователі, усиновлювачі, опікуни/піклувальники, патронатні вихователі. Троє з них – фахівці Запорізького обласного центру соціальних служб.

Без_названия.png

 За підтримки Міністерства соціальної політики та Національної соціальної сервісної служби Дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ) спільно з Партнерством “Кожній дитині” провели навчальний курс для тренерів, які готуватимуть кандидатів для створення сімейних форм виховання.

Міністерка зауважила, що саме від тренерів залежить, наскільки люди будуть готові прийняти дитину у свою сім’ю.

«Навчання – це надзвичайно важлива складова. Тому що, коли ви берете до родини дитину з певними травмами, то ви повинні точно розуміти, як передати свою любов, з якими викликами доведеться зустрітися, як сильно дитина буде випробовувати вас. Всі ці речі неможливі без якісного супроводу і навчання. Але я дякую новому сегменту тренерів, які дозволять зробити цю послугу навчання більш доступною. Нам потрібно дуже багато тренерів, багато родин і багато дітей в родинах!» – зазначила Оксана Жолнович. 

Курс тривав понад 3 місяці та передбачав поєднання теорії та практики. Навчання тренерів відбувалось у кілька етапів. На першому – онлайн-заняття. Спочатку йшлося про особливості програми підготовки, чинне законодавство, специфіку навчання групи кандидатів, основи професійної майстерності. Другий, спеціалізований, етап передбачав очне навчання. Тренерів розділили на 2 групи: тих, хто вже мав сертифікати іншої державної програми, і тих, хто навчався вперше. А далі усі мали відпрацювати отримані знання на практиці – з людьми, які хочуть взяти дитину в родину.

 «Ця програма дає можливість вибору. Бо людина, яка ще остаточно не визначилася, може прийти на навчання і краще зрозуміти себе. Програма також передбачає психологічний супровід, навчання міждисциплінарних команд. Від того, як ми будемо навчати, залежить якість життя і благополуччя дитини у цій сім'ї…», – пояснює заступниця директора міжнародної благодійної організації «Партнерство кожній дитині» Зінаїда Кияниця.