lak

Кожна дитина потребує батьківської любові

Запорізький обласний ЦСС

Регіональні тренери Запорізького обласного центру соціальних служб з 03 липня 2023 року розпочали третій в цьому році навчальний семінар-тренінг «Організація та проведення підготовки кандидатів в усиновлювачі, опікуни/піклувальники, Запорізької області».

bg5m.jpg

Метою заходу є надання допомоги громадянам України у підготовці до відповідального усиновлення дитини, встановлення над нею опіки, піклування шляхом засвоєння необхідних знань і формування умінь та навичок щодо забезпечення безпечних умов адаптації дитини до нового соціального середовища; налагодження контакту з дитиною; визначення специфічних потреб дитини, яка влаштовується у сім’ю; забезпечення прав дитини.

У навчальному семінарі-тренінгу беруть участь 16 кандидатів з міста Запоріжжя, Біленківської, Новомиколаївської та Широківської територіальних громад.

Напередодні тренінгу з потенційними кандидатами було проведено співбесіди на онлайн платформі Zoom, що дало змогу краще дізнатися їх мотивацію щодо усвідомленого вибору прийняття дитини в родину.

Семінар -тренінг проходить за новою навчальною програмою, затвердженою наказом Міністерства соціальної політики України від 12.09.2022р. №245 «Про затвердження програми підготовки кандидатів у прийомні батьки, батьки-вихователі, опікуни/піклувальники, усиновлювачі, патронатні вихователі.

Завдяки тому, що у тренінгу беруть участь подружні пари, тренери мають змогу більш детально розуміти особливості побудови сімейної системи учасників, в сім’ї яких будуть влаштовані діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування. Навчання спрямовано на опанування нової соціальної ролі, отримання знань щодо сімейних форм виховання, психологічних особливостей дітей-сиріт та дітей. Тренінг допоможе оволодіти умінням та практичними навичками щодо забезпечення безпечних умов адаптації дитини до нового соціального середовища; налагодження контакту з дитиною; визначення специфічних потреб дитини, яка влаштовується у сім’ю; забезпечення прав дитини.

Одним із обов’язкових занять для кандидатів є цикл «Домедична допомога дитині», спрямований на поліпшення знань і практичних навичок з надання першої домедичної допомоги при невідкладних станах дітям різної вікової категорії», ці заняття проведуть спеціалісти Міжнародної медичної гуманітарної організації «Лікарі без кордонів».

Сподіваємось, що набуті під час тренінгу знання та навички допоможуть потенційним кандидатам оцінити свої можливості та остаточно прийняти усвідомлене, виважене рішення щодо готовності виховувати дитину у своїй сім’ї.

За результатами успішного навчання кандидати отримають довідки з рекомендаціями, щодо віку, кількості, статі дитини/дітей яких вони зможуть прийняти дитину в свою родину.

Також, до тренінгу залучені представники Служби у справах дітей Запорізької обласної державної адміністрації.

Дякуємо за надання приміщення КЗ «Запорізьку обласну універсальну наукову бібліотеку» ЗОР.

сакt6.jpg

изображение_viber_2023-07-04_15-24-36-298.jpg

изображение_viber_2023-07-04_15-24-25-120.jpg