lak

Відкриття кризових кімнат в Запоріжжі

Запорізький міський ЦСС

12 липня 2023 року в м. Запоріжжя при Запорізькому міському центрі соціальних служб запрацювали кризові кімнати для осіб, які постраждали від домашнього насильства та/або насильства за ознакою статі, Основними завдяннями кризової кімнати є надання постраждалим місця безпечного тимчасового цілодобового перебування, первинної психологічної допомоги та перенаправлення клієнток до інших надавачів послуг у сфері домашнього насильства - соціальних служб, медичних та юридичних установ. У кризових кімнатах жінкам гарантується цілодобова допомога та, за необхідністю, надається можливість переїхати до довгострокового притулку. Кризові кімнати відповідають всім санітарно-гігієнічним нормам та мають все необхідне для тимчасового проживання. Кризова кімната одночасно може прийняти до 10 осіб.

photo_2023-07-13_09-38-06.jpg

Відкриття кризової кімнати стало можливим завдяки проєкту «Трамплін до рівності», який реалізується Запорізькою міською радою у співпраці з Фондом ООН у галузі народонаселення в Україні (UNFPA) при фінансовій підтримці Швеції та за сприяння Офісу Віцепрем’єрки з питань євроінтеграції та євроатлантичної інтеграції.

У заході взяли участь Представник Фонду ООН у галузі народонаселення в Україні Хайме Надаль, секретар Запорізької міської ради Анатолій Куртєв, заступник Запорізького міського голови Анатолій Васюк, Координатор реагування з надзвичайних ситуацій UNFPA Маджид Рафіхі, перший заступник Директора Департаменту соціального захисту населення Запорізької міської ради Юрій Швець, директорка Запорізького міського центру соціальних служб Людмила Токарєва.

У кризовій кімнаті можна отримати прихисток від кривдників на період від 10 до 20 днів, включаючи перебування разом з дітьми, а також психологічну та юридичну допомогу. Адреса кімнати не розголошується з метою безпеки.

Під час відкриття було обговорено основні напрямки роботи новоствореної спеціалізованої служби для постраждалих та шляхи підвищення ефективності співпраці всіх суб’єктів на місцевому рівні з метою якісного надання послуг у сфері з протидії та запобігання домашньому насильству та насильству за ознакою статі.

На різних етапах до створення комфортних умов для перебування постраждалих також долучалися: імплементаційні партнери UNFPA - Запорізька обласна громадська організація «Об’єднання психологів та психоаналітиків «ВЗАЄМОДІЯ» та благодійний фонд "Посмішка ЮА"; волонтерський рух «СВОЇ»; Дніпровська ліга соціальних працівників; КП «Інститут розвитку міста Запоріжжя»; психотерапевтка зі Швеції Марiанн Хагбарт і її релігійна організація та інші.

Потрапити до кризової кімнати можна за направленням Національної поліції (тел. 102), Мобільної бригади соціально-психологічної допомоги постраждалим від домашнього та/або насильства за ознакою статі (тел. 050-730-09-72, 067-610-58-03) та Денного центру соціально-психологічної допомоги постраждалим від домашнього та/або насильства за ознакою статі (тел. (061)228-02-80).

photo_2023-07-13_09-38-07.jpg

photo_2023-07-13_09-38-05.jpg

photo_2023-07-13_09-38-05_2.jpg