lak

«Асистент родини»: Мінсоцполітики реалізувало пілотний проєкт із соціального супроводу батьків

Міністерство соціальної політики

264 українські родини, які опинилися в складних життєвих обставинах, скористалися послугою соціального супроводу у межах пілотного проєкту Мінсоцполітики. Заступниця Міністра соцполітики Уляна ТОКАРЄВА в ефірі «Суспільного» детальніше розповіла, які завдання покликана вирішити ця послуга та хто саме може її отримати.

Assbs.jpg

За її словами, ця послуга успішно проходять апробацію протягом останніх кількох місяців, під час якої було залучено 104 надавачі соціальних послуг з 23 регіонів.

Основна мета надання цієї послуги полягає в тому, щоб допомогти батькам відновити свою здатність дбати про дітей і відповідати на їхні потреби. Ключовий принцип – спільна робота соціального працівника і родини. Вони спільно визначають потреби сім'ї та розробляють індивідуальний план допомоги, який може включати різноманітні заходи, такі як допомога в пошуку роботи, психологічна підтримка, реабілітація для дітей, освітні заходи тощо.

«Йдеться про вирішення найрізноманітніших потреб. Наприклад, в якийсь момент батьки не можуть працювати, бо дитині необхідний особливий догляд. Завдання соціального працівника – сформувати навколо родини коло фахівців з абсолютно різних сфер. Якщо дитині потрібна реабілітація, – зі сфери охорони здоров'я. Якщо, приміром, інклюзивне навчання, то зі сфери освіти. Крім того, в подібних обставинах у родини можуть накопичитися борги за комунальні послуги – тоді соціальний працівник, якого ми умовно називаємо “асистент родини”, допомагає реструктуризувати ці борги, працевлаштуватись», – пояснила Уляна ТОКАРЄВА.

Соціальний працівник чи працівниця спільно з родиною працює над вирішенням проблем, перебуває на постійному зв'язку, проводить регулярні зустрічі – не рідше разу на два тижні. Після певного часу робиться оцінка досягнутого прогресу та необхідності подальших заходів.

Заступниця Міністра також підкреслила, що ця послуга була створена з врахуванням іноземного досвіду, зокрема Польщі та Литви, де такі соціальні працівники також називаються «асистентом родини». Їхнє завдання – допомогти родині вийти зі складної життєвої ситуації або попередити її.

Довідково: Проект Державного стандарту соціальної послуги соціального супроводу сімей, які перебувають у складних життєвих обставинах, розроблено Мінсоцполітики у співпраці з проектом «Супровід урядових реформ в Україні» (проект SURGe), що виконується Alinea International Ltd. за підтримки Уряду Канади.

Min_coc.jpg