lak

Запорізька область долучається до запровадження комплексної послуги психосоціальної підтримки з формування життєстійкості

Департамент соціального захисту населення ЗОДА

     11 жовтня представники Мінсоцполітики, за підтримки ІСАР Єднання, провели перший онлайн-вебінар “Формування життєстійкості: зміст та особливості нової комплексної соціальної послуги”. Понад 600 учасників – представники територіальних громад, громадських організацій, потенційні надавачі нової соціальної послуги – отримали інформацію про експериментальний проекту із запровадження цієї послуги, старт якого відбудеться найближчим часом.

yzobrazhenye_2023-10-12_155112726.png

 Для кого і на що спрямована послуга, який її зміст та форми, хто може надавати, які особливості фінансування, – на ці та інші питання відповідали заступники міністра Уляна Токарєва, Ірина Постоловська та інші фахівці Міністерства.

До обговорення впровадження нової психосоціальної послуги долучилася команда Запорізької області на чолі з заступником голови ОДА Євгеном Мироненком. Крім того, у заході взяла участь заступниця директора Департаменту соціального захисту населення Вікторія Герасименко та начальниця відділу з питань соціальної підтримки сімей та моніторингу надання соціальних послуг Департаменту Наталя Хіхло.

 Проєкт покликаний знизити загальний рівень стресу і тривожності в країні, а також сформувати навички першої психологічної допомоги близьким, особливо дітям та старшим членам родини, навчити стресостійкості та попередженню психологічної травматизації. Максимальна увага буде приділено родинам, на які війна має найбільший вплив: військовослужбовців та ветеранів, сім’ям із маленькими дітьми.

 Вебінар містить детальні роз'яснення, як оформити заявку для  участі ваших громад у експериментальному проекті у першій хвилі проекту в жовтні цього року.

Обмежень щодо залучення територіальних громад немає. Тобто, якщо громада має бажання  запровадити у себе надання комплексної послуги психосоціальної підтримки з формування життєстійкості, але не встигає подати заявку зараз така можливість зберігатиметься у межах часу дії проекту за умови наявності відповідних умов (до 31.12.24р.).

Наступна онлайн консультація для представників громад  на тему «Формування життєстійкості: як організувати надання  послуги в громаді?» відбулась  13 жовтня, об 11:00.

 Реєстрація за посиланням: https://forms.gle/5NQYsyhv67ueAzHV6  .

Комплексна послуга має принести важливий ефект – підвищення соціальної задоволеності в громаді. Впровадження психосоціальної підтримки громадян є одним із пріоритетних проектів Всеукраїнської програми ментального здоров’я, яку ініціювала Перша леді Олена Зеленська.