lak

Запорізький обласний ЦСС

   Регіональні тренери Запорізького обласного центру соціальних служб з 12 жовтня 2023 року проводять четвертий в цьому році навчальний тренінг «Організація та проведення підготовки кандидатів в усиновлювачі, опікуни/піклувальники, Запорізької області»

  Одним з напрямів вирішення проблеми соціального сирітства в нашій державі, особливо на тлі війни, коли ще більше дітей потребують захисту та підтримки, є підтримка сімейних форм виховання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, зокрема усиновлення, як пріоритетної форми сімейного влаштування дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, опіки та прийомних сімей, як альтернативних інтернатам та патронату.


изображение_viber_2023-10-19_08-54-36-686.jpg

   З урахуванням вищезазначеного Запорізький обласний центр соціальних служб організовує та проводить для кандидатів відповідне навчання, яке спрямоване на опанування нової соціальної ролі, отримання знань щодо сімейних форм виховання, психологічних особливостей дітей-сиріт та дітей. Тренінг допоможе оволодіти уміннями та практичними навичками щодо:

- забезпечення безпечних умов адаптації дитини до нового соціального середовища;
- налагодження контакту з дитиною;
- визначення специфічних потреб дитини, яка влаштовується у сім’ю;
- забезпечення прав дитини.

Навчання проводиться варіативною  програмою, затвердженою наказом Міністерства соціальної політики України від 12.09.2022р. №245 «Про затвердження програми підготовки кандидатів у прийомні батьки, батьки-вихователі, опікуни/піклувальники, усиновлювачі, патронатні вихователі.

Програма занять складається з двох частин: варіативних та спеціалізованих занять. Варіативні – дозволяють учасникам ознайомитися з базовими темами щодо особливостей дітей-сиріт та дітей, які позбавлені батьківського піклування; спеціалізовані – орієнтовані на заглиблення учасників в специфіку обраної форми сімейного виховання. Обов’язковим компонентом програми є заняття з безпеки та домедичної допомоги.

Прийомна сім'я та ДБСТ: як держава підтримує сімейні форми виховання —  Вінницька обласна військова адміністрація

   Напередодні тренінгу з потенційними кандидатами було проведено співбесіди як в онлайн-форматі, так і під час очних зустрічей, що дало змогу краще дізнатися їх мотивацію щодо усвідомленого вибору прийняття дитини в родину.

   У навчальному семінарі-тренінгу беруть участь 24 кандидати з міста Запоріжжя, Долинської, Кушугумської та Матвіївсько територіальних громад. З самого початку навчання учасники групи проявили себе відкритими та зацікавленими до отримання нових знань, а також щиро ділилися своїми почуттями та емоціями під час виконання емоційно-насичених та рольових вправ. За результатами успішного навчання кандидати отримають відповідні документи, щодо віку, кількості, статі дитини/дітей які допоможуть надалі здійснювати взаємодобір.

   До тренінгу залучені спеціаліст Служби у справах дітей Запорізької обласної державної адміністрації, спеціаліст Служби (управління) у справах дітей по Дніпровському району, представники інклюзивно-ресурсного центру по Вознесенівському району.

   Також висловлюємо подяку нашим партнерам: КЗ «Запорізька обласна бібліотека для дітей «Юний читач» Запорізької обласної ради, а також Запорізькому державному медико-фармацевтичному університету.

.