lak

Координаційна рада з питань сім’ї, гендерної рівності, запобігання домашньому насильству та протидії торгівлі людьми.

   Під головуванням заступника голови обласної державної адміністрації Євгена Мироненка 27 жовтня 2023 року відбулося засідання координаційної ради з питань сім’ї, гендерної рівності, запобігання домашньому насильству та протидії торгівлі людьми.

   У заході взяли участь директорка Департаменту соціального захисту населення ОДА Марина Нотанова, представники структурних підрозділів ОВА, представники територіальних органів Національної поліції в Запорізькій області, Запорізької обласної прокуратури, а також громадських та благодійних організацій, які здійснюють заходи у цій сфері.



Під час виступу Євген Мироненко повідомив, що динаміка вчинення насилля в сім’ях з початку цього року зросла майже у 2,3 рази. Так, за 9 місяців 2023 року до органів Національної поліції в Запорізькій області надійшло 9431 звернення (4017 звернень у відповідному періоді 2022 року) щодо вчинення домашнього насильства, з них 7278 звернень від жінок, 1866 – від чоловіків, 287 – від дітей.

Упродовж 9 місяців поточного року працівниками спеціалізованих служб підтримки осіб, постраждалих від домашнього насильства та/або насильства за ознакою статі, а також Служби у справах дітей облдержадміністрації, 3236 особам (з яких: 1418 жінок, 1021 чоловік та 797 дітей) надані послуги соціально-психологічної допомоги.

Спеціалізованою службою «Денний центр соціально-психологічної допомоги особам, які постраждали від домашнього насильства та/або насильства за ознакою статі» Запорізького міського центру соціальних служб за цей період охоплено послугами 78 постраждалих від домашнього насильства (65 жінок, 6 дітей, 2 чоловіка), серед яких 3 особи з інвалідністю та 2 внутрішньо переміщені особи. Зазначеною службою зафіксовано 9 випадків фізичного насильства, 73 – психологічного і 14 – економічного. 

Також, у відділенні підтримки осіб, які постраждали від домашнього насильства та насильства за ознакою статі, що діє при КУ «Центр соціальних послуг Широківської громади» Широківської сільської ради Запорізького району області, станом на 01.10.2023 перебували 6 осіб, з яких 2 жінки та 4 дітей. З початку року в закладі проживали 10 осіб, яким надано 64 послуги соціально-психологічної допомоги.



Марина Нотанова акцентувала увагу на роботі мобільних бригад, а також на проблемних питаннях щодо надання допомоги постраждалим від домашнього насильства та/або насильства за ознакою статі.

Крім того, під час засідання координаційної ради були висвітлені питання щодо оновленого складу координаційної ради та Положення про неї, щодо регіонального плану заходів у рамках Всеукраїнської акції «16 днів проти насильства», про Регіональну цільову соціальну програму протидії торгівлі людьми на період до 2025 року в Запорізькій області, що затверджена розпорядженням голови обласної державної адміністрації, начальника обласної військової адміністрації від 27.09.2023 № 535.

Учасниками засідання, членами координаційної ради були обговорені питання кандидатури гендерного(ї) радника(ці) з гендерних питань при голові облдержадміністрації.

За підсумками засідання, члени координаційної ради надали свої зауваження та пропозиції щодо питання протидії гендерно зумовленому насильству, торгівлі людьми в області.