lak

МІЖНАРОДНА АКЦІЯ "16 ДНІВ ПРОТИ НАСИЛЬСТВА"

ЗАПОРІЗЬКИЙ ОБЛАСНИЙ ЦСС

         Screenshot_2.png

Міфи про домашнє насильство!

Міф 1: У шлюбі не буває сексуального насильства

   Реальність: Сексуальне насильство — це злочин, якому немає місця у стосунках між людьми, і не важливо, одружені вони чи ні. Статеві контакти мають відбуватися за згодою обох партнерів, бути прийнятними та бажаними для обох. Якщо статевий контакт відбувається з примусу, в небажаній формі, партнер залякує, принижує чи ображає — це насильство.

Міф 2: Насильство це тільки про побої

 Реальність: Окрім фізичного насильства не менш небезпечними є психологічне, економічне та сексуальне насильство. Зокрема, економічне насильство часто ховається за маскою турботи: партнер наполягає на відсутності необхідності працювати чи навчатися, проте потім з'являється тотальний контроль, звітування використаних коштів та приниження. Щобільше, відсутність економічної незалежності є однією із головних причин замовчування та прийняття фізичного насильства.

 Міф 3: Б’є — значить любить, усі так живуть

 Реальність: Насильство однієї людини щодо іншої — це не норма, а протиправні дії, яким немає виправдання. Шукаючи пояснення насильству багато постраждалих роками не звертаються за допомогою, що погіршує ситуацію та може мати важкі психологічних наслідків. Життя в постійному страху і стресі призводить до втрати впевненості, формування низької самооцінки та різного роду нездужання.

 Міф 4: Домашнє насильство існує лише у “неблагополучних” сім’ях

 Реальність: Домашнє насильство не має соціальних меж. Воно трапляється у всіх соціальних групах незалежно від рівня освіти та доходів.

 Міф 5: Потрібно терпіти заради дітей

 Реальність: Діти, які ростуть у повній сім'ї та бачать насильство, страждають набагато більше за тих, хто зростає з одним із люблячих батьків у гармонійних стосунках та родинному спокої. Діти, які є свідками насильства між батьками чи близькими родичами, навіть якщо фізично уникають його, страждають душевно. Це негативно впливає на їхній емоційний стан, взаємовідносини з однолітками, навчання.

           Домашнє насильство не залежить від віку, статі чи матеріального статусу. Домашньому насильству немає жодних виправдань. Найкращий спосіб подолати його -  це звернутись за допомогою.