lak

Кожна дитина має право зростати в сім’ї

ЗАПОРІЗЬКИЙ ОБЛАСНИЙ ЦСС

    Право дитини на зростання  і виховання в сімейному оточенні та обов’язок держави створювати умови для реалізації такого права кожною дитиною передбачено низкою актів міжнародного права та законодавства України.

         Виклики воєнного часу посилили актуальність цього питання.

КАРТИНКА.jpg

    З червня  2023 року в  Запорізькій області…продовжується реалізація проєкту  ЮНІСЕФ «Забезпечення системного реагування на потреби дітей, які повернулись до біологічних сімей з інтернатних закладів, та дітей групи ризику», партнер ГО «Ліга соціальних працівників України». Проєкт спрямований на соціальну підтримку дітей, які повернулися з інтернатних закладів та дітей з опікунських родин.  Реалізація проєкту  допоможе запобігти інституалізації дітей та розвинути соціальні послуги в громадах. Проект реалізується у  Широківській, Вільнянській та Новомиколаївській громадах області.

    В рамках проєкту  фахівці із соціальної роботи відвідали 356 сімей, до яких були повернуті діти з інтернатних закладів та опікунських родин. На сьогодні фахівці із соціальної роботи працюють з 150  дітьми, які повернулися з інтернатних закладів.  В рамках проєкту фахівці із соціальної роботи надали сім’ям гуманітарну  допомогу (продукти харчування, одяг, засоби індивідуальної гігієни, канцтовари тощо), допомогу в оформленні державних соціальних виплат, психологічну допомогу тощо. Для надання всебічної  підтримки  цим сім’ям  фахівці соціальної роботи співпрацюють з центрами соціальних служб/ центрами надання соціальних послуг, службами у справах дітей, управліннями/відділи соціального захисту населення місцевих громад, старостами адміністративно-територіальних одиниць, депутатами місцевих рад, громадськими організаціями тощо.

    Найголовнішим результатом проекту буде запобігання інституалізації дітей та той факт, що з початком нового навчального року діти з таких сімей будуть зараховані до навчального закладу за місцем проживання.

    Моніторинг сімей з дітьми та надання їм соціальних послуг продовжується, бо кожна дитина має право на  доступні соціальні послуги.