lak

Мінсоцполітики працює над цілісною системою соціальної підтримки військових та ветеранів

МІНІСТЕРСТВО СОЦІАЛЬНОЇ  ПОЛІТИКИ

    Міністерство соціальної політики реалізує низку пілотних проєктів для військових та ветеранів, де ключовим є наскрізна підтримка захисника чи захисників на кожному з етапів служби та після її завершення. 

    На цьому під час панельної дискусії у рамках  12-го Форуму розвитку громадянського суспільства «Що дасть нам силу» наголосила радниця міністра соціальної політики Наталія Кавецька. 

    “Наш підхід базується на тому, щоб соціальна підтримка для військового та його родини завжди була поруч, щоб – не залежно від того, яка ситуація сталась чи якої допомоги потребує захисник, – він міг її легко отримати. Йдеться і про період призову, і безпосереднього проходження служби, і – після її завершення. Головне, що ми не говоримо лише про військового, у фокусі є також його родина. Тому що коли людина вирішує приєднатись до Сил Оборони, наше завдання як держави – допомогти в тилу, підтримати його родину. Це ті цінності, які ми закладаємо у наші проєкти та відповідно до яких ми реалізуємо пілотні програми.”, – наголосила Наталія Кавецька. 

До обговорення під час панелі також приєднались:

  • Дмитро Кулібаба, нині військовослужбовець, а в цивільному житті – представник Всеукраїнської асоціації громад.

  • Павло Мороз, директор департаменту корпоративної соціальної відповідальності МХП

  • Наталія Чупилка, керівниця ветеран-хабу Патріот, м.Канів

  • Ірина Доля, провідний фахівець відділу навчально – аналітичної роботи Українського ветеранського фонду Мінветеранів

Наразі діє кілька пілотних проєктів для військових та ветеранів. Мета пілотів –  підтримати тих, хто захищає нас. Успішні результати будуть масштабовані на національний рівень. 

1. Підготовка фахівців територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки для надання якісних соціальних послуг військовим. Коли військовозобов'язаний приходить до центру комплектування, потрібно з’ясувати, які у нього в цивільному житті залишаються питання, проблеми, труднощі, чи потрібна підтримка його родині. Для цього, спільно з Міноборони, готуємо фахівців для надання якісних соціальних послуг військовим.

2. Запровадження соціального супроводу військових та їхніх родин на базі військової частини. 1 грудня  п'ять команд соціальних працівників розпочали надання послуги у військових частинах ЗСУ у 4-х областях. Їхнє завдання – допомагати військовим з цивільними питаннями. Ми хочемо аби люди, які прийшли в армію і не мають військового досвіду, не відчували себе покинутими, щоби їм допомогли адаптуватися до нових умов та не залишили без уваги їхні родини.

3. Впровадження діяльності соціальних працівників у закладах охорони здоров’я, де вони працюють із пораненими військовими. Соціальні працівники можуть допомогти з відновленням документів; проходженням ВЛК чи МСЕК, надати вичерпну інформацію щодо соціального захисту, зокрема – про забезпечення допоміжними засобами реабілітації, призначення соціальної допомоги та виплат. Така послуга – місток між реабілітацією в лікарні та поверненням до життя у громаді.

4. Програма соціального відновлення для військових та їхніх родин. Наразі три області пілотують цей проєкт, а участь в ньому вже взяли понад 100 родин. Мета програми – дати можливість військовому відновитись під час проходження військової служби, відпочити разом з родиною та забезпечити його повернення до служби з новими силами.

5. Соціальна адаптація для ветеранів та їхніх родин. Допомагаємо ветеранам повернутись до цивільного життя після демобілізації. Наразі ця послуга вже пілотується у двох областях – Полтавській та Черкаській. Спільно із психологами, соціальними працівниками, соціальними педагогами сім'я може пропрацьовувати всі складнощі.