lak

Сім’я починається з дітей.

ЗАПОРІЗЬКИЙ ОБЛАСНИЙ ЦСС

                                                              "Сім’я починається з дітей."                                                                                                                                                                                                                     ( Герцен А.І.)

    Реалізація проекту ЮНІСЕФ «Забезпечення системного реагування на потреби дітей, які повернулися до біологічних сімей з інтернатних закладів, та дітей групи ризику», який реалізує  ГО Ліга соціальних працівників здійснюється і у Широківській громаді  Запорізького району Запорізької області.

 орноаон.jpg

 

    Інформацію про  дітей і їх сім’ї фахівець із соціальної роботи  отримав від відділу освіти Широківської громади, де було вказано список дітей, які навчаються в інституціональному закладі.

    Родина С. складається з мати О. – жінки 45 років, двох її неповнолітніх донечок (14 і 9 років ). Жінка проживає в сільській місцевості, виховує двох дітей самостійно, піклується про них. Сім’я перебуває у складних життєвих  обставинах, має складне матеріальне становище, низький батьківський потенціал, батько участі у вихованні дітей не бере.

    При першій зустрічі мати відразу пішла на контакт, поінформована про проект, готова до співпраці з фахівцем із соціальної роботи. Після встановлення контакту із сім’єю ФСР  провела обстеження умов проживання дітей, первинну оцінку сім’ї, а потім разом із мамою  було  визначено, які  потреби є у сім’ї.  За результатами оцінки потреб виявлено, що діти проживають в неналежних санітарно-гігієнічних умовах. Також фахівець приділила увагу вивченю взаємини між членами сім’ї, психологічного клімату в родині, та  з’ясувала його вплив на розвиток дітей.  Дівчата навчаються в школі інтернаті, за дистанційною формою навчання та на даний час діти перебувають в сім’ї.

    Сім’я була взята під соціальний супровід, розроблено план індивідуальної роботи з сім’єю. Під час соціального супроводу родині надавалися консультації (очно, телефоном), були проведені мотиваційні бесіди щодо переведення дівчат зі школи-інтернат, проведено інформування матері про наслідки інтернатного виховання, проведено індивідуальні консультації щодо ефективних методів виховання неповнолітніх дітей, з планування бюджету, надано пораду використовувати кошти згідно потреб дітей. Важливим було надання інформацію про відповідні служби, до яких необхідно звернутися по відповідну допомогу для отримання соціальних послуг. Визначено сильні сторони сім’ї: мати вміє дуже добре шити та має для цього все необхідне. Завдяки мотивуванням ФСР мати почала шити, отримує додатковий дохід від пошиття одягу, зробила косметичний  ремонт у будинку.  Протягом реалізації  проекту  у співпраці з КУ «Центр соціальних послуг Широківської громади» та ГО «За Розвиток» родину  вдалось підтримати  продуктовими наборами, засоби гігієни та шкільне приладдя,  тому на даний час потреби дітей задоволені повністю.

    Після проведеної роботи ФСР з жінкою, з початком нового навчального року,  вона пообіцяла забрати дітей зі школи-інтернат.  За результатами  роботи  поліпшено житлово-побутові умови, у матері підвищився рівень батьківського потенціалу. Родина за допомогою ФСР змогла подолати складні життєві обставини і зараз стабільно розвивається.