lak

Родина для кожної дитини: розвиток сімейного патронату

Запорізький обласний ЦСС

    Сімейний патронат — це короткострокова соціальна послуга на 3-6 місяців, яка передбачає догляд, виховання та реабілітацію дітей. Поки дитина перебуває у безпечному середовищі – в патронатній сім’ї, з біологічними батьками працюють соціальні служби з метою вирішення проблем в сім’ї і можливості повернення дитини до батьків. Для популяризації цієї послуги в Україні стартує проєкт “Родина для кожної дитини: розвиток сімейного патронату”. 

                                      1_111111.png

     11 квітня 2024 року, в межах проведення професійного навчання за спеціальною короткостроковою програмою підвищення кваліфікації «Захист прав дітей в умовах воєнного стану: регіональний аспект», організованого Запорізьким регіональним центром підвищення кваліфікації спільно зі Службою у справах дітей Запорізької обласної державної адміністрації, відбулася презентація проєкту «Родина для кожної дитини».

    Запорізька міська територіальна громада стала учасником проєкту. Партнерами проєкту, в тому числі, стане Запорізький обласний центр соціальних служб, який буде брати участь у відборі кандидатів в патронатні вихователі та проведе подальше їх навчання.

    Заступник директора з реалізації проєктів МБО «Партнерство кожній дитині» Зінаїда Кияниця висвітлила змістовні аспекти реалізації проєкту, а саме: робота з громадами триватиме до липня 2025 року, за цей час заплановано створити 250 патронатних сімей, що б забезпечити дітям сімейне виховання та мінімізувати їх потрапляння в інституції; збільшити кількість дітей, які повертаються в свої сім’ї, або влаштовані в сімейні форми виховання; відпрацювати нові моделі надання  послуги; удосконалити процес и відбору та підготовки патронатних вихователів; напрацювати зміни до законодавства.

    В заході взяли участь заступник голови Запорізької облдержадміністрації Євген Мироненко, начальниця служби у справах дітей Запорізької облдержадміністрації Антоніна Матвєєва, заступник директора Департаменту соціального захисту населення Катерина Кривошей, директор Запорізького обласного центру соціальних служб Оксана Понікарова, заступник директора з реалізації проєктів МБО «Партнерство кожній дитині» Зінаїда Кияниця, заступники голів РВА Запорізької області, начальники служб у справах дітей Запорізької області.

 

2222222.jpg

 

333333.png