lak

Розвиваємо батьківські компетентності прийомних батьків

    Запорізький ОЦСС

     23 квітня 2024 року Запорізький обласний центр соціальних служб розпочав триденне навчання для прийомних батьків, батьків-вихователів Запорізької області з метою підвищення їх виховного потенціалу.

    Розвиток альтернативних форм виховання та влаштування дітей, сімейних форм виховання – прийомних сімей (ПС) та дитячих будинків сімейного типу (ДБСТ) визнано пріоритетним напрямком державної політики у найповнішому забезпеченні інтересів дитини-сироти ти дитини, позбавленої батьківського піклування. З огляду на це, в Положеннях про ПС/ДБСТ зазначено, що прийомні батьки, батьки-вихователі з початку їх функціонування періодично, але не рідше ніж раз на два роки, проходять навчання з метою підвищення їх виховного потенціалу, яке організовує обласний центр соціальних служб.

    Програма в першу чергу орієнтована на потреби прийомних батьків, батьків-вихователів, та дітей відповідної категорії, в т.ч., в умовах воєнного стану в країні, ґрунтується на індивідуальному підході до змісту навчання, можливості використання власного досвіду учасниками семінару, розгляді актуальних питань тощо. Учасникам надаються широкі можливості спільно знайти оптимальні шляхи, методи та прийоми подолання існуючих проблем та налагодження конструктивної, дружньої взаємодії усіх членів сім’ї.

    В тренінгу беруть участь 27 прийомних батьків та батьків-вихователів з 9 територіальних громад Запорізької області.

    Формування батьківської компетентності є безперервним процесом. Саме на допомогу розвитку батьківських компетентності та підвищенню виховних можливостей прийомних батьків, батьків-вихователів, спрямовані дії спеціалістів регіонального центру соціальних служб, що організують та проводять підвищення кваліфікації. На цій підставі до заходу залучено Львівську громадську організацію «Турбота в дії», діяльність  якої реалізується через програми, які формують життєву стійкість дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, допомагають їм працевлаштуватися та жити продуктивним незалежним життям. Також, до заходу залучено представника служби у справах дітей Запорізької обласної військової адміністрації.

11.png

 

12.png