lak

«Плюс» ще одна патронатна сім’я в Запорізькій області

    Запорізький ОЦСС

     Особливо актуальним для України в сучасних умовах, в умовах війни, постало питання захисту прав дитини, насамперед в частині права дитини на повноцінне життя та захист.

     Впровадження патронатного виховання дітей зумовлено потребою суспільства забезпечити вихованням і турботою дітей, які через складні життєві обставини тимчасово не можуть проживати разом з батьками/законними представниками, забезпечити їх права на виховання в сім’ї або в умовах, максимально наближених до сімейних.

                  images.jpg

 

     Перебування дитини в патронатній родині забезпечує надання їй тимчасового догляду, виховання та реабілітації, сприятиме повноцінному розвитку і зростанню в здоровому середовищі, необхідному для формування її як особистості.

    Патронатна сім’я – тимчасова форма влаштування. Тому й термін перебування дитини в ній обмежений. Зазвичай, це три місяці. В особливих випадках, за рішенням органу опіки та піклування, його можуть продовжити до пів року.

    Однією з обов’язкових умов для майбутнього патронатного вихователя є успішне завершення навчального курсу за варіативною програмою, затвердженою наказом Міністерства соціальної політики України від 12.09.2022р. №245. Таке навчання проводиться на базі Запорізького обласного центру соціальних служб.

    В рамках варіативної програми для кандидатів в усиновлювачі, опікуни/піклувальники, прийомні батьки, патронатні вихователі виділені окремі дні саме для майбутніх патронатних вихователів.

   Так, 15 та 16 серпня 2024 відбувся захід саме для кандидата в патронатного вихователя та його помічниці з м. Запоріжжя, в якому взяли участь також психолог Запорізького обласного центру соціально-психологічної допомоги Бойко Анна, спеціаліст Дніпропетровського обласного центру соціальних служб Білько Олеся.

    В рамках навчання, з метою обміном досвіду, відбулось онлайн спілкування з діючою сім’єю патронатного вихователя Дніпропетровської області, які із задоволенням ділились своїми напрацюваннями та методами взаємодії з дітьми. В тому числі відбулось й виїзне заняття за місцем проживання кандидата в патронатні вихователі та його помічниці .

    За підсумком заходу майбутній патронатний вихователь та його помічниця опанували знання про патронат над дитиною в системі підтримки сімей з дітьми та забезпечення прав дітей, права, обов’язки патронатних вихователів та їхніх помічників.

    Заключним етапом підготовки кандидата в патронатні вихователі та його помічниці  буде навчання за темою: «Міждисциплінарна команда патронату над дитиною: партнерство та прийняття рішень для забезпечення найкращих інтересів дитини», яке заплановано на 22 серпня 2024 року.

      1908.jpg     2008.jpg