lak

Підтримка та супровід ветеранів у громадах із застосуванням кейс-менеджменту

Запорізький обласний ЦСС Актуальністю сьогодення є повернення ветеранів та ветеранок до цивільного життя, їх адаптація та реінтеграція. Як зараз та і після перемоги особливої уваги та турботи потребуватимуть велика кількість наших співгромадян, які здобули досвід участі у воєнних діях.

gjlovna.jpg

Адаптація ветеранів війни є складною та багатоаспектною проблемою, тому потребує комплексного підходу, а також співпраці між урядом, громадськістю та власне ветеранами. Зважаючи на велику кількість ветеранів, яка очікується після війни, державі дійсно важливо ретельно планувати і виконувати програми їх адаптації та соціалізації. Це допоможе зменшити можливі проблеми і забезпечити гідне та якісне життя ветеранів, а також їхніх сімей.

Для реалізації цих завдань важливим є навчені фахівці в громадах з питань розвитку системи підтримки та супроводу ветеранів.

Так, з 19 по 24 серпня 2024 року на базі тренінгової платформи ГО «Простір можливостей» (м. Київ), за підтримкою Мінсоцполітики, Міністерства у справах ветеранів та Міністерства економіки України, партнерами в організації виступали міжнародні організації, відбулося навчання фахівців соціальної сфери та представників громадського сектору за навчальною програмою "Система підтримки та супроводу ветеранів у громадах із застосуванням кейс-менеджменту".

Тренінг розраховано на спеціалістів із сфери соціального захисту, в тому числі ветеранів та ветеранок.

В заході також взяла участь методист відділу підвищення професійних компетенцій надавачів соціальних послуг Запорізького обласного центру соціальних служб, Валентина Ковач.

Спікерами навчання були представники Міністерства у справах ветеранів України, представники ГО «Простір можливостей», ГО «Група Патріот», Громадської спілки «Дім ветерана», ГО «Центр соціального розвитку та інновацій», Програмного офісу з психічного здоров’я, Ради міжнародних наукових досліджень та обмінів (IREX), військовий психолог Центру психічного здоров'я та реабілітації ветеранів "Лісова поляна".

Основні аспекти які розглядались під час навчання: соціальна підтримка ветеранів та їх сімей; соціальні гарантії; реабілітація та реадаптація, житло; соціальна свідомість та підтримка, тобто комплекс заходів спрямований на допомогу вирішувати наявні потреби і проблеми ветеранів і членів їхніх родин в громаді.

0-02-05-2fbad61d21604663dea5ef83fc7afb2ca3102a0f130f85cdd094d6c4d92914f6_f6f959dc21feb459.jpg

re2.jpg