lak

Історія патронатної родини з Житомирщини

Координаційний центр з розвитку сімейного виховання та догляду дітей

Наприкінці 2021 року Валентина та її чоловік Валерій вирішили стати патронатною родиною і пройшли навчання. Але через повномасштабну війну перші діти потрапили до них під патронат лише в грудні 2022-го.

458475716_122170002074042077_973016079539232665_n.jpg

За понад півтора року в патронатній сім’ї з Житомирщини побували дев’ять дітей. Це разом з трьома у статусі ВПО — з Херсона, яким нині подружжя надає тимчасовий прихисток. Мама двох дівчат-підлітків та хлопчика не може зараз забезпечити їм належний догляд.

💬 «Діти перебували в лікарні Херсона. Звідти їх за рішенням соцслужб швидка привезла до Житомирської області. Коли потрапили до нас, з усіма трьома одразу почав працювати психолог. Нині емоційний стан і дівчаток, і хлопчика стабілізувався», — розповідає Валентина.

Тож патронат — це можливість допомогти не лише дітям зі своєї чи сусідньої громади, а й зареєстрованим як внутрішньо переміщені особи. Дати любов та підтримку в складний період їхнього життя.

Дівчата ходять до школи, обидві підтягнулися в навчанні. У хлопчика в два з половиною роки була затримка мовленнєвого розвитку, згадує патронатна вихователька: «За кілька місяців перебування у нашій родині він почав говорити. Ми дуже тішилися з чоловіком першими сказаними “дякую”, “на добраніч” та “до побачення”». 🫂

Жодна дитина донині після перебування в їхній родині не потрапила до інтернату, розповідає Валентина: «Перші — двоє хлопчиків — повернулися через три місяці до мами. Ще трьох дітей усиновили, один хлопчик влаштований у прийомну сім’ю».

Проєкт «Родина для кожної дитини: розвиток сімейного патронату» виконується спільно Дитячим фондом ООН (ЮНІСЕФ) UNICEF Ukraine , Partnership for Every Child / Кожній дитині, Міністерство соціальної політики України, Координаційний центр з розвитку сімейного виховання та догляду дітей , Національна соціальна сервісна служба України за фінансової підтримки European Union in Ukraine та Австрійської Агенції Розвитку (ADA) Österreichische Botschaft Kyjiw / Austrian Embassy in Kyiv