lak

Етапи адаптації дитини в новій сім’ї

Харьківський ОЦСС

Прийняття дитини у сім'ю – це не просто новий етап у житті, це особливий, хвилюючий момент, як для самої дитини, так і для батьків. Перші дні та місяці разом є важливими для встановлення зв'язку та взаєморозуміння.

458753567_1585899545670131_1027361834491367923_n.jpg

Існує декілька етапів адаптації дитини у новій сім’ї, знання яких допоможе краще підготуватися до цього процесу та підтримати дитину.

1️⃣ ЗНАЙОМСТВО Це ближче знайомство дитини з батьками, з іншими дітьми (якщо вони є у родині), з родичами, друзями, сусідами, правилами, традиціями та цінностями родини тощо.

2️⃣ МЕДОВИЙ МІСЯЦЬ У цей період дитина проявляє свої найкращі, позитивні якості, намагається бути найкращою і робити все, щоб подобатись батькам, щоб вони і всі навколо знали, що вона хороша.

3️⃣ АМБІВАЛЕНТНІСТЬ (СУПЕРЕЧЛИВІСТЬ) На цьому етапі дитина розслабляється і може проявити свою справжню сутність. У неї можуть почати виникати питання «А чи можна було обрати іншу сім’ю?», «А чи можна повернутись до біологічних батьків?», «А можна піти з цієї сім’ї?». А з іншого боку є бажання лишитись тут, у цій родині, називати прийомних батьків «мамою» і «татом».

4️⃣ ВЗАЄМОДІЯ На цьому етапі приходить прийняття дитиною правил та цінностей родини, у батьків виходить з нею домовлятись. Але цей етап не є ідеальним, але є кроки назустріч один одному, є відчуття взаємодії, певного рівня довіри один до одного.

5️⃣ ЗМІЦНЕННЯ ЗВ’ЯЗКУ На цьому етапі вже є чітко вибудовані кордони та закріплені правила, відкритість та доступність є підґрунтям для напрацювання та зміцнення стосунків у родині.