lak

Супервізійна онлайн зустріч для патронатних вихователів

Запорізький обласний ЦСС

25 вересня 2024 року Запорізький обласний центр соціальних служб повів онлайн зустріч із патронатними вихователями Запорізької області.

Патронат – важливий інструмент забезпечення права дитини на зростання в комфортному середовищі, якщо дитина з тих чи інших причин не може перебувати з батьками. Патронатні сім’ї надають дітям, які опинилися в складних життєвих обставинах, тимчасовий прихисток, турботу та підтримку, поки служби у справах дітей у співпраці з центрами соціальних служб та центрами надання соціальних послуг проводять роботу з батьками і допоки вирішується питання подальшого постійного влаштування дітей.

Golovna_769.jpg

Такий підхід дозволяє зменшити кількість дітей, які потрапляють до інтернатних закладів, та забезпечити їм стабільне середовище для розвитку.

Діти, які потрапляють у патронатні сім’ї, іноді навіть посеред ночі, — у стресі, налякані, потребують неймовірної кількості турботи. Надавати цю турботу і не вигоріти — це важка робота.

Тому вона має визнаватися і належно забезпечуватись. Тому, з метою професійної , психологічної підтримки було проведено цей захід, в рамках якого учасники обмінювалися досвідом, налагоджували комунікацію між патронатними вихователями. Онлайн - формат дозволив їм залишатися на зв'язку, ділитися труднощами та успіхами, а також обговорювати нові підходи до виховання дітей в умовах війни. Також, до зустрічі доєдналась психологиня БФ Доркас – Вікторія Квас, яка надала корисні рекомендації з питань виховання та комунікацій з дітьми.

Варто зазначити, що в Запорізькій області діють 9 патронатних сімей, переважна більшість з них виїхали за межі області, через воєнні події. В заході взяли участь 8 осіб.

Такі зустрічі допомагають вихователям відчувати підтримку, обмінюватися досвідом і знаходитись у колі однодумців, що є особливо важливим у часи, коли вони стикаються з численними викликами.

2d5rf.jpg