lak

«Горіти та не згорати»

       Запорізький ОЦСС

    Особливість професійної діяльності соціального працівника визначається великою кількістю міжособистісних контактів, які, у свою чергу, формують психологічний стан працівника соціальної сфери, можуть викликати емоційне напруження та появу стресових станів.

     Наслідком емоційного напруження та стресу є виникнення синдрому емоційного та професійного вигорання, який, досягаючи високого рівня, дезорганізує спеціаліста, знижує його здатність до саморегуляції і управління ситуаціями різної складності. Під час воєнних дій емоційне вигорання посилюється ще й втомою від війни. Людина починає втрачати концентрацію, стає демотивованою, розгубленою, погано спить, втрачає сенс своєї діяльності, а у крайніх випадках - навіть сенс до життя взагалі.

     0-02-05-be9528f92df2b1fda32f523055f41b8d69aca7c48e3fe0136b69c35e85bd026e_7e6fb556d13beb3b.jpg                   102.jpg

     Однією з основних умов протидії хронічному стресу в професійній діяльності та синдрому «емоційного вигорання» є формування психологічної та емоційної стійкості надавачів соціальних послуг, а також умінь і навичок адекватного реагування в емоційно-напружених та складних ситуаціях.

    Саме тому 27 вересня 2024 року Запорізьким обласним центром соціальних служб, спільно з ГО «Дівчата», було організовано проведення обласного тренінгу із профілактики професійного та емоційного вигорання фахівців «Горіти та не згорати» для спеціалістів та керівників надавачів соцільних послуг  Запорізької області, за участю тренера, психологині ГО «Дівчата»,  Кашевської Марини.

    Метою тренінгу є профілактика психічного здоров'я шляхом розвитку самоусвідомлення, саморефлексії та самоаналізу свого емоційного та фізичного стану, навчання технікам позитивного мислення, самоконтролю та саморегуляції, а також формування навичок збереження психічного здоров'я та мотивації щодо турботливого ставлення до себе.

    Тому отримані на тренінгу знання, уміння та навички управління власним емоційним станом допоможуть запобігти накопиченню «шкідливих» емоцій та їх руйнуючому впливу на фахівців.

    В заході взяли участь 23 спеціаліста центрів соціальних служб/центрів надання соціальних послуг/ територіальних центрів з 11 територіальних громад області.