Поруч у потрібну мить

УСЗН Приморської міської ради

Березень 2021

Доводимо до Вашого відома, що за розпорядженням виконавчого комітету Приморської міської ради Бердянського району Запорізької області від 19.02.2021 року №57 «Про доцільність негайного відібрання малолітніх дітей від матері К.А.Б. без позбавлення її батьківських прав» 4 дітей влаштовано до КУ Бердянської міської ради «Бердянське територіальне медичне об’єднання» з подальшим влаштуванням до державної установи на повне державне забезпечення.

Мати дітей звернулася до Управління соціального захисту населення за допомогою у вересні 2019 року як внутрішньо переміщена особа з приводу відсутності власного житла та складного матеріального становища. На той час вона мала двох малолітніх дітей та перебувала на сьомому місяці вагітності. Фахівцями відділу по роботі сім’ї, дітей та молоді відвідано родину за місцем проживання, складено акт оцінки потреб. За результатами оцінювання потреб зроблено висновок про наявність складних життєвих обставин, занесено на облік сімей, що перебувають в складних життєвих обставинах та організовано соціальний супровід в обсягах, визначених Державним стандартом (наказ УСЗН від 20.09.2019 №98). Після народження двох дітей у жовтні 2019 року мати отримала ліки, необхідні для післяродового періоду, візочок, памперси, одяг, білизну та засоби гігієни для новонароджених.

Періодично сім’ї надавалась гуманітарна та натуральна допомога у вигляді речей, продуктових наборів, дров для опалення будинку. Надано допомогу при оформленні документів для отримання соціальних виплат: допомоги малозабезпеченим сім’ям, допомоги одинокій матері, допомоги при народженні дітей, допомоги на дітей, які виховуються в багатодітних родинах. З

а період з вересня 2019 по травень 2020 року мати не відмовлялась від співпраці зі спеціалістами відділу по роботі сім’ї, дітей та молоді, не зловживала спиртними напоями, не залишала своїх неповнолітніх дітей без догляду та виконувала умови договору соціального супроводу. У травні 2020 року сім’ї припинено надання послуги соціального супроводу на підставі мінімізації наслідків складних життєвих обставин, але залишено на обліку сімей, що перебувають у СЖО та постійно здійснювалась соціальна підтримка сім’ї: періодичне відвідування за місцем проживання соціальним педагогом, надання гуманітарної допомоги тощо.

У жовтні 2020 року ситуація в сім’ї К.А.Б. змінилася. Мати не могла самостійно налагодити належні санітарно-гігієнічні умови проживання, утримання та виховання дітей, раціонально розподілити та використати сімейний бюджет. Нездатність матері самостійно подолати складні життєві обставини та низький батьківський потенціал частково можна пояснити її складною соціальною історією (відсутність родичів та близьких, які могли б надати підтримку з раннього дитинства – мати відносно дочки була позбавлена батьківських прав та не приймала участі у її вихованні, перебування тривалий час в інтернатному закладі).

З метою отримання навичок відповідального батьківства на підставі наказу Управління соціального захисту населення УСЗН Приморської міської ради від 05.11.2020 № 145 сім’ю К.А.Б. знову було взято під соціальний супровід. У ході соціального супроводу проводилася профілактична робота з питань здорового способу життя та підвищення батьківського потенціалу, мати отримувала консультування з питань догляду, виховання та підготовки дітей до навчання у школі, поліпшення матеріально-побутових умов, планування сімейного бюджету. Мати не завжди виконувала рекомендації соціального педагога, умови договору та індивідуальний план соціального супроводу щодо створення належних санітарно-гігієнічних умов проживання. Старші діти не відвідували дитячий садочок та не отримували належної підготовки до школи. Значно погіршився стан здоров’я дітей. Це стало підставою для прийняття рішення про відібрання дітей та влаштування до Бердянської міської лікарні.

На даний час соціальний супровід матері продовжується за скоригованим планом.